– Конверт в мене був з грошима за хату. От його з торби й витягли. – Очі діда Василя були червоні від сліз. Він думав, що діти його пожаліють

Ця історія про діда Василя вже стала нашою сімейною легендою. На кожному святі розповідаємо її. 

Дід Василь завжди був цікавим і життєрадісним. Мав в селі велику хату, господарство. Та коли бабуся померла, йому стало важко і сумно. Мав він дочку Катрю й сина Валерія. Обидвоє дорослі з власними сім’ями. Щоправда, Валерій з дружиною розлучився, характерами не зійшлися, як нам розповідали. Та зараз я розумію, що просто він жодної спідниці оминути не міг.

Так от, коли баба померла, син запропонував дідові продати хату й переїхати до нього. Старий погодився. Приїхав, поселився, та увесь час мовчав. Тут Валерій не витримав і запитав:

 – Батьку, що з тобою? Хтось образив чи за хатою сумуєш?

 – Та де там. Сину, конверт в мене був з грошима за хату. От його з торби та витягли, мабуть, на вокзалі або ж у маршрутці. Немає в мене грошей, зовсім. 

Син наче й заспокоїв батька. Та зранку сказав, що старому краще з дочкою жити. Все ж вона жінка, вміє приготувати, допомагатиме йому.

Поїхав Василь до Катерини. В неї чоловік начальник, квартира велика. І наче любила вона батька. Та коли почула, що гроші в нього вкрали, почала кричати:

 – От хіба можна було так гроші везти? Чим ти думав?

Неприємно стало дідові. Зібрався він і поїхав. Вирішив повернутися до рідного села. Не жити ж йому на вулиці. Та на останок схотів провідати онуків з колишньою невісткою Оксаною. 

Жінка зустріла його з радістю, міцно обійняла. Діти прибігли. Сіли усі разом вечеряти. Тут Василь і зізнався, що гроші в нього вкрали та він тепер безхатько.

Оксана без роздумів запропонувала:

 – Куди ви зібралися, залишайтеся у нас. Я хоча й орендую квартиру, та місця усім вистачить. І малеча щаслива буде. Після розлучення бракує дітям чоловічої уваги.

Дід погодився. Жили вони досить добре. Оксана смачно готувала й в усьому допомагала. А рідні діти Василя лишень зраділи, що не треба доглядати бідного старого.

Одного вечора дід покликав Оксану на кухню.

 – Доню, дуже мені добре з вами. Та ви маєте мати власне житло. Ось гроші в конверті, звернись о рієлтора, нехай знайде гарну квартиру. Придбаєш – і будемо там усі жити.

Невістка вухам своїм не вірила. І це, до слова, була моя мама. За місяць ми всі переїхали. І жили разом дуже дружньо. Дід Василь став для нас опорою, мудрості повчав. Він і досі живий, вже наших дітей бавить. А історія ця усім на замітку. Знатимете, як дітей своїх перевірити. Чи не так?

Ця розповідь заснована на правдивій історії, якою поділився наш читач. Будь-яка схожість з реальними назвами чи місцями є випадковістю. Усі фото в статті є ілюстративними.

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *